Alles over 3D Pen

“Everything you can imagine is real”

Pablo Picasso

Hoe werkt het?

Een 3D pen werkt met vulling in verschillende kleuren. Deze vulling wordt filament genoemd. Je kan het vergelijken met inkt van een printer. De draden voer je aan de achterkant in de pen. Doordat de pen warm is van binnen smelt het materiaal waardoor je het gemakkelijk in de door jou gewenste vorm kunt tekenen.

 Na het tekenen koelt de vulling razendsnel af waardoor je je creatie binnen enkele seconden hard geworden kunt bewonderen. Het nadeel is natuurlijk wel dat je geen fouten moet maken. Je kunt wat je hebt getekend niet even uit gummen en opnieuw beginnen. Als een ontwerp niet is geworden wat het had moeten zijn dan zit er niets anders op dan het opnieuw te proberen.

Tekenen met een 3D pen vergt de nodige oefening, het is niet vreemd dat je eerste creatie compleet mislukt. Maar oefening baart kunst en als je vaker hebt geoefend zal je merken dat het steeds beter gaat.

 

Opgelet !!! de punt is heet, dus vingers af.

Welk filament moet je gebruiken?

Voor creatief gebruik raden wij PLA aan. Het hangt er vanaf wat je wilt gaan maken. Aan de hand van je project kies je je materiaal. Let er wel op dat niet alle 3D pennen voor zowel PLA als ABS geschikt zijn. Er zijn echter wel pennen op de markt en ook verkrijgbaar in de webshop, die met zowel ABS of PLA kunnen worden gevuld. Wil je bij voorbeeld een drinkbeker tekenen, dan gebruik je hiervoor PLA, omdat ABS beter niet met levensmiddelen in aanraking kan komen, dit omdat het uit aardolie is vervaardigd. Wil je een poppetje maken waarmee kinderen kunnen spelen, dan gebruik je daarvoor beter ABS, omdat dit sterker is en langer meegaat. Artikelen die puur voor decoratie dienen kunnen zowel van ABS als PLA worden gemaakt. Let er bij PLA op dat je het voorwerp niet in de felle zon hangt, want dan kan het gaan vervormen. Voor warmere temperaturen gebruik je best ASA.

Waar moet je op letten als je een 3D Pen koopt?

Het is belangrijk dat je de juiste soort filament gebruikt anders kan de 3D pen sneller kapot gaan. Welk soort filament u moet gebruiken bij de verschillende 3D pennen wordt u bij aanschaf duidelijk gemaakt. 

Er zijn 3D pennen die alleen ABS filamenten kunnen gebruiken, 3D pennen die alleen PLA filamenten gebruiken, of 3D pennen die beide filamenten kunnen gebruiken. Dit heeft te maken met de stroefheid van het plastic en de smelttemperatuur. Verkeerd filament kan ervoor zorgen dat de 3D pen vastloopt en of stuk gaat. Let er dus bij aankoop op welke soort filament u kan verwerken. Er zijn pennen met een LCD scherm, waar je temperatuur kan instellen.

Vergelijking PLA en ABS (voor- en nadelen)

PLA (Polylactic Acid)

ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)

Voordelen

 • Gemaakt van natuurlijke producten (maïs)
 • Aangenamere geur tijdens het printen
 • Heeft een hogere printsnelheid
 • Heeft een glad en glanzend oppervlak
 • Is in vele kleuren verkrijgbaar

Voordelen

 • Sterker en harder dan PLA
 • Heeft een langere levensduur
 • Geschikt voor reparaties en onderdelen
 • Zal minder snel vervormen
 • Flexibeler dan PLA

Nadelen

 • Brozer dan ABS
 • Zal sneller vervormen bij hoge temperaturen

Nadelen

 • Gemaakt van aardolie
 • Onaangename geur tijdens het printen (ventilatie voorzien)
 • Heeft een lagere printsnelheid
Show Buttons
Hide Buttons

Wil je ook Creatief aan de slag? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.